Съпорт

 

Това ще бъде една рубрика за най-важния отдел, до когото прибягваме и се допитваме, когато имаме проблеми или нужда от помощ при даден онлайн букмейкър. Говорим за отдел Съпорт или Връзка с клиенти. Без тези хора, ние ще се лутаме из заложните къщи и ще се чудим защо не са ни преведени парите, относнто дадено теглене. Най-често прибягваме до съпорта, когато имам проблеми с бонуси и депозити.

Не е тайна за никого, че можем да се свържме с тях посредством чат, имейл или телефон. Много старомодни хора и клиенти предпочитат да звъннат по телефона и да си поговорят хубаво и да им бъдат разрешени всички спорни моменти и колебания. Вдигаш слушалката и набираш номер валиден за Европуйски съюз или такъв, който не е с допълнетилни импулси за България.

Другият случай е , когато трябва и е крайно необходимо да се направи верификация(да изпращаме документи, за да удостоверим самоличността си). Сами сте се убедили, че има моменти, когато ни изисква повече и повече документи и ако само разчитаме на имейли, кореспонденцията и комуникацията някак си се пречупва и губи във времето. Самите членове на даден съпорт при всеки букмейкър могат да имат попуски при предаване на информацията.

Най-често изполдвания начин да се свържем със Съпорта е чата. Долбият , стар чат, който ползваме, за да получим мигновен отговор на въпроси относно: неуредени залози, начислени или отрязани бонуси, липсващи депозити, тегления, верификации и много, много други. Лично за мен, това е бил и ще беъде най-удобния начин за контакт с Отдел обслужване на клиенти.

Всеки един от изброените тук букмейкъри (1хбет,Ефбет Палмсбет и Уинбет) имат добри отдели за обслужван на клиенти. Ако една заложна къща има слаб, подобен отдел, рискува да загуби бизнеса си и пазарния дял. Отскоро е модерно да се остява и Скайп или Уотсап профил, който е валиден за целия отдел и спомага за контакта през мобилни устройства. Друг такъв канал, който се използва все по-често е и Телеграм.

Мнение от специалиста: отдел съпорт е първата и посредна спирка, когато имам сметка в даложна къща и започнем да залагаме и теглим дадена сума пари. Съпортът са и хората, които могат да засекат подозрителни дейтности или интервенции по дадена сметка. Лично аз им се възхищавам много, защото един човек, който работи в подобен отдел върши много рабона на дневен и месечен базис, като се старае да е бърз, точен, любезен и акуратен. Сами сте били свидетели, че всеки чат или телефон се оценява с точки. Тази система на точкуване носи бонус на дадения служител. Друго, което ще отбележа е, че коректен и любезен съпорт е способствал да си направя сметка при даден букмейкър. Моят професионален съвет е преди да започнете да депозирате или играете някъде, направете връзка със Отдел обслужнае на клиенти и ги разпитайте обстойно за всичко, което ви вълнува.

Author: nedson

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *